אסרטיביות היא תכונת קסם ומיומנות חברתית רבת ערך באמצעותה ניתן לבטא מחשבות, צרכים וגבולות באופן אפקטיבי, תוך כיבוד זכויותיו ודעותיו של האחר. להיות אסרטיבי זה להיות שייך וחברותי אך מבלי להרגיש מנוצל. לעמוד על דעות וערכים אך באופן מתחשב ולא תוקפני. במאמר זה נבחן איך להיות יותר אסרטיבי באמצעות אסטרטגיות שונות.
איך להיות יותר אסרטיבי?
לפני שנצלול לטכניקות לפיתוח האסרטיביות חשוב להבין את ההבחנה בין שלושה מושגים: אסרטיביות, פסיביות ואגרסיביות. אסרטיביות היא ביטוי של מחשבות, רגשות ובעיקר רצונות תוך כיבוד נקודת מבטו של האחר.
תוקפנות לעומת זאת כרוכה בכפיית הרצון האישי בכוח על מישהו אחר ללא התחשבות ברגשותיו, והיא מובילה לרוב לקונפליקט. פסיביות כרוכה בהימנעות מקונפליקט על-ידי הזנחת הצרכים האישיים וכניעה לרצונו של האחר. כיצד להיות אסרטיביים יותר? הנה כמה דרכים:
מודעות עצמית
הדרך לאסרטיביות מתחילה בהבנת המחשבות והרגשות האישיים. מהם הערכים, הצרכים, המטרות והרצונות עליהם לא מוכנים לוותר. כל הדברים הללו יכולים להיות המצפן הראשוני לתקשורת אסרטיבית.
תקשורת יעילה
אסרטיביות תלויה בתקשורת ברורה ואפקטיבית. רצוי להשתמש במילה "אני" בתחילת משפט כדי להביע מחשבות ורגשות. "אני מרגיש שקשה לי כשאני צריך לקחת על עצמי משימות נוספות בעבודה", במקום "אתה תמיד נותן לי יותר מדי עבודה". גישה זו מונעת אשמה ולוקחת אחריות על הרגשות. כדאי גם להימנע מהוספת סימן שאלה בסיום בקשה. "תעזור לי עם העבודה בבקשה" במקום "תוכל לעזור לי עם העבודה בבקשה?".
הצבת גבולות
איך להיות יותר אסרטיבי על-ידי הצבת גבולות אישיים? חשוב להגדיר את הגבולות האישיים קודם כל לעצמכם ואז לתקשרם לאחר. כדאי להיות ברורים לגבי מה נוח ומה לא, ואם מישהו מבקש לעשות משהו שלא יכולים, מסרבים בנימוס ומסבירים את הסיבות לכך.
איך לפתח את האסרטיביות?
הומניקיישן חושפות בפני המשתתפים בסדנאות שלה טכניקות שונות וכלים פשוטים באמצעותם ניתן לתרגל ולאמץ את האסרטיביות כמיומנות חיים יקרת ערך. כשיודעים איך להיות יותר אסרטיבי מנהלים מערכות יחסים עם בטחון רב יותר.